←Index

Persbericht 1-2-2004

B.G.M. Social Service Centre
(Registered Charitable Trust)

Boskliniek e.a. projecten BGM sinds 1994, promotie en fondsverwerving BGM Social Service Centre, Neyyar Dam, Thiruvananthapuram district, Kerala state, India,
tel 0091471 2273267

Frans Wiegmans,
Hallsteinerf 30, 1983 AD, Heemskerk,
telefoon 0251 239751
email info@funsign.nl
www.funsign.nl/bgm

Charity Compassion And Kind Acts For Needy People

De nieuwsbrief van April 2005

De reis die ik dit jaar deed naar mijn project, stond in het teken van de vrouwenclubs (20 stuks), die dit jaar ineens ontstonden om lokale vrouwen een kans op inkomen te geven. Ook was het de bedoeling om nog eens een aantal van de klassen te bezoeken, die bij de schooljuf thuis worden gehouden, Deze klassen zijn er om de leerlingen bijles te geven na schooltijd.

Een aantal vrouwenclubs heb ik bezocht, en we zagen de vrouwen op de vergaderingen, waar ze entree-geld per keer heffen van elk lid. De activiteiten van deze vrouwengroepen centreren zich rond het thema inkomen. Omdat de mannen vaak geen werk hebben, zijn er plannen om kleine business te beginnen, bijvoorbeeld snacks verkopen op markten , geitenhoudsters te laten starten, en andere huishoudelijke produkten verkopen op markten en aan shops. Een van de groepen verzorgde in samenwerking met hun mannen een weg door het bos. Een andere is bezig met geitenbusiness. De groepen hebben allemaal leden uit families in de buurt, en behartigen buurtbelangen en lossen sociale kwesties op door discussies en overleg.

De 15 verschillende klassen zijn allemaal een grote afstand van elkaar te vinden. Omdat de teachers de leerlingen thuis ontvangen, of op het erf, en ze deze diensten uitvoeren i.p.v. betaald werk op markt of in dienst, krijgen ze een salaris als dat er is, Meestal werken deze mensen gratis. Wel is de zorg dat ze dit kunnen blijven voortzetten, daarom is er een salaris voorzien vanuit ons project, wat meestal uitblijft door tekorten aan geld. De leerlingen zitten in klassen van 30 man tot soms wel 50. Deze mensen komen van alle groepen uit de bevolking; hindoes, christenen en moslims. Wel zijn ze allemaal dezelfde groep onderin de samenleving. Sommige klassen zijn erg ver weg, tot wel veertig kilometer, dat is twee uur rijden over hobbelige boswegen. De studenten zijn erg gemotiveerd door de klassen en er komen er steeds meer.

In deze nieuwsbrief zijn te zien een aantal foto's die ik maakte tijdens deze reis. Deze zijn o.a. te zien in de dia-presentatie die ik op verzoek vertoon voor groepen die ons werk willen steunen met hun donaties op ons Indiase project-rekeningnummer.


Foto 1. Een van de 15 thuisklassen met jonge leerlingen, in de schemering.


Foto 2. De vrouwenclub die de weg liet aanleggen in hun buurt.


Foto 3. Vanwege de grote belangstelling voor de computerclass, is er dit keer een leslokaal aangebouwd aan het huis van onze projektdokter.

Voor contact, e-mail Frans Wiegmans:


HTML (C) Paul Wiegmans


Hoofdpagina